<

Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟ NORATLAS 4 ΚΑΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ



ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΙΚΗ 1974 Noratlas: Ότι απέμεινε από την αποστολή θυσία των καταδρομέων
                                                                                                                            
Ότι απέμεινε από το αεροσκάφος Noratlas που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά στη Λευκωσία, το βλέπετε στις φωτογραφίες. Είναι από το μνημείο που φτιάχθηκε στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα. Ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Προκόπιος Μαυραγάνης,έδειξε τα “ίχνη” του αεροσκάφους -δεν μας πάει η λέξη απομεινάρια-  που συμμετείχε στην αποστολή αυτοκτονίας ΝΙΚΗ στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Ο Τόσκας απόστρατος αξιωματικός Τεθωρακισμένων και παραλίγο ,μετά από την αποστρατεία του Αρχηγός ΓΕΕΦ, είχε ζητήσει να δει τα ευρήματα που προέκυψαν από τις  ανασκαφές που έγιναν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία .

Όπως του είπαν οι Κύπριοι  αντίκρυσαν εικόνες σοκ κατά την ανασκαφή. Το αεροπλάνο είχε λιώσει -έμοιαζε να έχει γίνει σκόνη- εκτός των ελαστικών του που τα βρήκαν ολόκληρα. Οταν και αυτά ήρθαν σε επαφή με την ατμόσφαιρα άρχισαν να διαλύονται.

Δύο χρόνια από την εκταφή του αεροσκάφους Νοράτλας και των λειψάνων, έμειναν αντικείμενα και τρεις σοροί χωρίς ταυτοποίηση!

Λίγα προσωπικά αντικείμενα των Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην πτώση. Οι δύο μεγάλοι τροχοί σχεδόν άθικτοι και το σύστημα προσγείωσης σε κακή κατάσταση είναι ό,τι έχει απομείνει από το Νοράτλας, το αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που κατ έπεσε από φίλια πυρά τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974 στον λόφο της Μακεδονίτισσας, παρασύροντας στον θάνατό τους 31 από τους 32 επιβαίνοντες.





Άγνωστοι ακόμα τρεις σοροί 

 Πρόκειται για τον επισμηναγό Στέργιο Συμεωνίδη και τους καταδρομείς Δημήτρη Σιορώκο και Χριστόδουλο Δοϊτσίδη.



 

Σε ό,τι αφορά στην ανθρωπιστική πτυχή, ο στόχος έχει σχεδόν επιτευχθεί, αφού εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA τα λείψανα 15 επιβαινόντων του Νοράτλας, τα οποία ήταν θαμμένα κάτω από τον Τύμβο μαζί με το αεροσκάφος για 43 χρόνια (άλλα λείψανα είχαν ταφεί από τις πρώτες μέρες στη Λακατάμια). Ήδη, τα λείψανα των 15 καταδρομέων έχουν μεταφερθεί και ταφεί στις γενέτειρές τους.

Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα ή μέρος των λειψάνων 28 καταδρομέων και μελών του πληρώματος. Έχουν παραλάβει οι οικογένειες 25 από τα 28 λείψανα που ταυτοποιήθηκαν. Υπολείπεται ο εντοπισμός και η ταυτοποίηση των λειψάνων των υπολοίπων τριών μελών του Νοράτλας «Νίκη 4». Πρόκειται για τους Χριστόδουλο Δοϊτσίδη, Δημήτρη Σορώκο και Στέργιο Συμεωνίδη. Η εκτίμηση για αυτές τις τρεις περιπτώσεις είναι ότι τα λείψανά τους δόθηκαν σε άλλες οικογένειες στην Ελλάδα ή ότι συγκαταλέγονται στα λείψανα που τύγχαναν για χρόνια χημικού ψεκασμού, ενώ φυλάσσονταν στο οστεοφυλάκιο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, με αποτέλεσμα να έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό το DNA τους και να είναι εξαιρετικά δύσκολο σήμερα να ταυτοποιηθούν.

Τα οστά των μη ταυτοποιηθέντων των 15 καταδρομέων του μεταγωγικού αεροσκάφους Noratlas, σύμφωνα με την επιθυμία των οικείων τους. Τα οστά τοποθετήθηκαν σε τρία οστεοφυλάκια, σκεπασμένα με την ελληνική και την κυπριακή σημαία και ενταφιάστηκαν σε δύο ορύγματα, στη κορυφή του ταφικού μνημείου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου